Danes (18.10.) goduje sv. Luka

or luk2014 (20)

Sveti Luka v podružnični cerkvi v Tremerju

Luka je živel v istem času kot Jezus, vendar se na zemlji nista nikdar srečala. Luka je kljub temu izvedel zelo veliko o njem, ker sta si bila z apostolom  Pavlom velika prijatelja. Od njega je zvedel največ, Pavel ga je seznanil tudi z drugimi apostoli. Ti so mu pripovedovali o svojih izkušnjah in nepozabnih doživetjih z Božjim Sinom. Zelo veliko pa je Luka zvedel o Jezusu tudi od njegove matere Marije.

Vse, kar je Luka slišal, ga je zelo prevzelo. Ganila sta ga predvsem ljubezen in usmiljenje, ki ju je Jezus pokazal do ubogih in zavrženih. Luka je vse očividce pozorno poslušal in na koncu sklenil, da mora vse, kar je slišal, skrbno zapisati.

Luka je bil najbrž doma iz Antiohije v Siriji, kjer se je rodil precej let pred Jezusom. Bil je zdravnik in je slovel predvsem zaradi svojega izčrpnega znanja iz medicine. Okrog leta 50 je spoznal Pavla in od prvega srečanja naprej sta se dobro razumela. Luka še ni bil kristjan, zato ga je Pavel najprej krstil. Kasneje je Luka spremljal Pavla na njegovih misijonskih potovanjih. Po Pavlovi smrti je Luka odšel v Grčijo, kjer je do svoje smrti deloval kot škof.

Iz Lukovih zapisov o Jezusovem delovanju je nastal evangelij – zato pravimo, da je Luka evangelist. Njegov simbol je vol.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.