Danes (25.04.) goduje sv. Marko

Marko je eden od štirih evangelistov, ki so zapisovali dogodke iz Jezusovega življenja.

V Jeruzalemu je bila Markova hiša nekaj posebnega – tam so se srečevali vsi apostoli. V njegovi hiši so se dogovarjali in dobili od Jezusa nadaljnja naročila, Markova mati pa jih je vedno oskrbela s hrano in  pijačo. Kasneje je poročal, da je bila na njegovem domu Jezusova zadnja večerja.

Marko je bil zelo miren in tih človek. O tem, kako pridobiti ljudi za Kristusa je imel drugačno ideja. Po Jezusovi smrti na križu se je pridružil apostolu Pavlu na njegovem misjonskem potovanju v Malo Azijo. Ko sta se sporekla in ločila, je Marko poiskal Petra, ki ga je izredno cenil, sprejemal ga je kot lastnega očeta. Kadar sta bila skupaj, je Peter Marku pripovedoval vse, kar je vedel o Jezusu.

Ko so Petra umorili, se je Marko umaknil v Egipt in tam oznanjal evangelij in imel velike uspehe. To pa je zmotilo in razjezilo tiste, ki so krščanstvu nasprotovali. Ko je Peter nekega dne molil pri oltarju, so ga napadli, zvezali z vrvjo in ga toliko časa vlačili po mestnih ulicah, da je umrl.

Vemo, da Bog vsakemu izmed nas nameni posebno poslanstvo. Markova naloga je bila krepitev krščanske skupnosti v krizi. Marka je navdihoval Sveti Duh, zato so njegove besede prinašale upanje kristjanom, ki so prestajali leta okrunega preganjanja po velikem požaru pod Neronovo vladavino.

Marko je znan kot svetnik z levom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.