Danes (24.02.) goduje sv. Matija

(ime Matija pomeni »Božji dar«)

»In žrebali so, žreb pa je določil Matija, in pridružili so ga enajstim apostolom.« (Apd 1,26)

V začetku Matija ni pripadal zboru dvanajsterih apostolov, ki jih je Jezus izbral za svoje najtesnejše spremljevalce in sodelavce.
Potem je nekega dne Jezus na samotnem kraju molil. Apostol Juda Iškarjot je takrat Jezusa izdal sovražnikom. Ko je Juda spoznal, kaj je naredil, je bilo prepozno. Jezusa so že prijeli.
Juda ni več zdržal zaradi svojega dejanja in si je sam vzel življenje.

Namesto njega so morali najti drugega apostola, kajti Jezus je zavestno hotel imeti dvanajst učencev, dvanajst moških za dvanajst Izraelovih rodov. Za izpraznjeno mesto so določili dva moža. Jožefa
Barsaba, ki se je imenoval »pravični« in Matija. Oba sta bila zelo cenjena, zato je glede izbire moral odločiti žreb. Izbran je bil Matija. Jožef Barsaba se je strinjal z odločitvijo, Matiju čestital in mu zaželel Božjega blagoslova.
Sveto pismo poroča o svetem Matiju samo to, da je bil eden izmed Gospodovih učencev, ki ga je zvesto spremljal vsa leta njegovega javnega delovanja.

Matija se je nekaj dni po izbiri za apostola skupaj z drugimi učenci srečal z vstalim Jezusom. To doživetje ga je globoko pretreslo in takoj se je odpravil na pot, da bi povsod poročal o tem dogodku. Leta in leta je hodil iz kraja v kraj. Pridigal je in krstil več tisoč ljudi.
Vsi ljudje pa mu niso bili naklonjeni. Nekaj ljudi je sklenilo, da se bodo Matija znebili. Ponudili so mu kozarec z zastrupljenim vinom. Matija je to opazil, vendar ni nič rekel. Tiho je molil k svojemu Bogu in nato izpil kozarec do dna. Nič se mu ni zgodilo. Njegove nasprotnike je čudež tako prestrašil, da so pograbili kamne in jih začeli metati v Matija. Ves krvav in izčrpan se je kmalu zgrudil na tla. Tedaj se mu je približal eden izmed sovražnikov in ga s kamnom pokončal.

Besedilo povzeto iz naslednjih virov: Leto svetnikov (prvo knjiga), Svetniki varuhi – zavetniki – vzori,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.