Krščeni in poslani: Kristusova Cerkev, poslana v svet

Papež Frančišek je letošnji oktober razglasil za izredni misijonski mesec – kot poseben čas za poživitev misijonskega poslanstva Cerkve. 

Svojo odločitev je pojasnil v pismu.

 

Dragi bratje in sestre!

Za mesec oktober 2019 sem zaprosil vso Cerkev, da poživi svojo misijonsko zavest in predanost, saj obeležujemo stoletnico apostolskega pisma papeža Benedikta XV. – Maximim illud (pismo je datirano 30. november 1919).

Preroška daljnovidnost njegove apostolske spodbude je v meni utrdila prepričanje o pomenu obnovitve misijonske vloge Cerkve, osvežitve njenega poslanstva, da oznanja evangelij ter svetu prinaša odrešenje umrlega in vstalega Jezusa Kristusa.

 

Praznovanje misijonskega meseca nam bo pomagalo ponovno odkriti misijonski pomen naše odločitve za vero v Jezusa Kristusa, vere, ki smo jo milostno prejeli pri krstu. Bogu pripadamo kot njegovi otroci. Naš odnos z Bogom ni zasebna stvar, ampak je vedno v povezanosti s Cerkvijo.

Cerkev je poslana v svet. Vera v Jezusa Kristusa nam omogoča vse stvari videti v pravi luči, saj v veri gledamo na svet z Božjimi očmi in srcem. Upanje nam odpira večna obzorja Božjega življenja, katerega del smo tudi mi. Ljubezen, ki jo okušamo v zakramentih in bratski ljubezni, nas priganja, da gremo do skrajnih mej sveta. Cerkev, ki gre do skrajnih meja, se mora nenehno in stalno misijonsko spreobračati. Človek, ki oznanja Boga, mora biti Božji človek.

To je naloga, ki nas neposredno nagovarja: jaz sem vedno »misijon«,  ti si vedno »misijon«, vsak kristjan in vsaka kristjana je »misijon«.

Človek, ki ljubi, nikoli ne miruje; ljubezen ga žene ven iz sebe; k njej je pritegnjen in z njo privlači druge; razdaja se drugim in plete vezi, ki podarjajo življenje. Za Božjo ljubezen ni nihče neuporaben ali nepomemben.  Vsak od nas je »misijon«, saj je vsak od nas sad Božje ljubezni.

Tudi če starši zatajijo svojo ljubezen z lažmi, sovraštvom in nezvestobo, Bog nikoli ne odvzame svojega daru življenja in od vekomaj zagotavlja vsakemu od svojih otrok, da bo deležen Božjega in večnega življenja.

To življenje nam je podeljeno s krstom, ki nam podarja vero v Jezusa Kristusa, zmagovalca ned grehom in smrtjo.

Naš »misijon« je torej zakoreninjen v očetovstvu Boga in materinstvu Cerkve, kajti krst vključuje poslanstvo, ki nam ga je zaupal vstali Jezus na veliko noč: » kakor je Oče poslal mene, tudi jaz vas pošiljam, napolnjene s Svetim Duhom, za odrešenje sveta«.

To poslanstvo je del vsakega kristjana, Odgovorni smo, da ljudem oznanjamo njihovo poklicanost k Božji posinovljenosti, ki zagotavlja osebno dostojanstvo in resnično vrednost vsakega človeškega življenja od spočetja do naravne smrti.

Tudi danes Cerkev potrebuje može in žene, ki v moči krsta velikodušno odgovorijo na klic in zapustijo

Svoj dom, družino, deželo, jezik in lokalno Cerkev. Poslani so k narodom, v svet, ki še ni preobražen z zakramenti Jezusa Kristusa in njegove svete Cerkve. Z oznanjevanjem Božje besede, pričevanjem za evangelij in veselim življenjem po Svetem Duhu kličejo k spreobrnjenju, krščujejo in nudijo krščansko odrešenje. Vse to delajo v spoštovanju osebne svobode vsakega posameznika ter v dialogu s kulturami in verami ljudstev, h katerim so poslani.

Mariji, naši Materi, zaupamo poslanstvo Cerkve. V povezanosti s svojim Sinom je od njegovega učlovečenja naprej stalno na poti.

Misijonarjem in misijonarkam ter vsem, ki v moči krsta na kakršen koli način sodeležite pri poslanstvu Cerkve, iz vsega srca podeljujem svoj blagoslov.

 

V Vatikanu, na Binkošti, 9. junija 2019

papež Frančišek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.