Umrl je br. Angel

angel_kralj31. 12. 2013 zjutraj je v Gospodu zaspal kapucin br. Angel Kralj.

Bogomir Mirko Kralj, br. Angel, se je rodil 7. 9. 1931 v Lahoncih, župnija Sv. Tomaž pri Ormožu, očetu Francu in materi Mariji roj. Majerič. Redovno ime Angel je dobil, ko se je kot tretjerednik pridružil kapucinskemu bratstvu v Varaždinu, kjer je l.1950 tudi začel noviciat. Po prvih zaobljubah je moral na služenje vojaškega roka in se bolehen za tuberkulozo l.1953 vrnil iz vojske. Bolezen ga je spremljala tudi v prihodnjih letih, tako da je bil v duhovnika posvečen s spregledom papeža Janeza XXIII zaradi na smrt hude bolezni in sicer že po 3. letniku študija teologije. Posvetil ga je škof msgr. Anton Vovk v Vipavskem Križu.

Duhovniško posvečenje je čudežno delovalo nanj, saj po njem ni več potreboval zdravljenja in zdravil. Po posvečenju je nadaljeval s študijem teologije na ljubljanski teološki fakulteti, med letoma 1962 in 1964 poučeval nemščino in grščino na kapucinski privatni gimnaziji v Osijeku, nato pa je bil na Reki vzgojitelj kapucinskih dijakov in iskan spovednik

Med leti 1966 – 1972 je bil župnik v Ljubljani – Štepanji vasi in predstojnik skupnosti.

Od 1972 do 1980 je služboval v Švici med zdomci, nato 2 leti v Celju, med leti 1982 in 1997 pa je bil v Vipavskem Križu, kjer je opravljal tudi službo predstojnika in veliko spovedoval. Znan je bil tudi po izjemni sposobnosti transkribiranja starih zapisov.

Od leta 1997 je br. Angel živel v Škofji Loki, kjer je v l. 2009 obhajal tudi zlato mašo.

Bratje kapucini se ga z veliko hvaležnostjo Bogu spominjamo kot skromnega, prijaznega, vztrajnega, pozornega in velikodušnega brata, ki je z vso resnostjo izpolnil besede, ki si jih je zapisal na podobico ob svojih prvih zaobljubah: »Kar sem postal, hočem biti vedno in dosledno: pravi sin svetega Frančiška.«

Pogreb br. Angela bo v četrtek 2. 1. 2014 v Škofji Loki. Ob 14. uri bo sveta maša v kapucinski cerkvi sv. Ane, nato pogreb na mestnem pokopališču.

 

V naši župnijski cerkvi je nazadnje maševal 2.avgusta 2009, ko smo skupaj z njim obhajali ponovitev zlate maše.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.