Frančiškov svetni red

Frančiškov svetni red, je red, ki ga je ustanovil sveti Frančišek Asiški in ga je namenil v prvi vrsti laikom. Ker ga je ustanovil kot tretjega po vrsti, za manjšimi brati, to je moškem redu, ter klarisami, ženskem redu, ki ga je ustanovil skupaj s sveto Klaro, se imenuje tudi tretji red (včasih je bilo pogosteje v uporabi ime tretjeredniki).

Red se imenuje Frančiškov, ker si ljudje, ki vstopimo v skupnost, prizadevamo, da bi živeli po zgledu sv. Frančiška. Svetni je zato, ker člani živimo v svetu in ne vstopimo v samostane ali podobne ustanove, red pa zato, ker gre za ustanovo, za katero stoji Cerkev.

Na Slovenskem so prva krajevna bratstva nastala ob najstarejših frančiškanskih samostanih. Danes so krajevna bratstva večinoma v župnijah, ki jih vodijo frančiškani, minoriti ali kapucini, ki bratstvom nudijo tudi duhovno pomoč.

Naše krajevno bratstvo se sestaja enkrat mesečno, prvi petek v mesecu. Člani prihajamo tudi iz drugih župnij. Redno srečanje začnemo z molitvijo. Vsebine za razmišljanje in pogovor, ki predstavljata osrednji del srečanja, črpamo iz Frančiškovega Vodila. Predsednik nas seznani z aktualnimi zadevami in dogodki na ravni Narodnega sveta OFS ter na ravni Pokrajinskega bratstva. Srečanje zaključimo s sveto mašo in večernicami.

Poleg rednega srečanja pa se člani FSR zberemo tudi vsakega 27. v mesecu in sodelujemo pri Molitvi za mir v naši župniji ( 27.10.1986 je papež Janez Pavel II v Assisiju zbral predstavnike različnih svetovnih verstev, da so skupaj molili za mir).

Seveda je Molitev za mir namenjena vsem, ki si želimo prizadevati za mir, zato ste dobrodošli.

Člani se tudi v vsakdanjem življenju trudimo živeti po zgledu sv. Frančiška Asiškega in izpolnjevati poslanstvo našega reda:

  • živeti evangelij po zgledu sv. Frančiška in si prizadevati, da bi življenje posvetili s pristno duhovnostjo;
  • sodelovati v življenju in poslanstvu Cerkve in ji ponižno služiti na vseh področjih cerkvenega občestva;
  • biti pripravljen opravljati dobra dela, posebej, ko gre za pomoč potrebnim in revnim (Karitas);
  • živeti vzorno družinsko življenje, v čistosti in poštenosti v vsakdanjih odnosih z ljudmi;
  • živeti odgovorno do sebe, Boga in družbe, v vseh dolžnostih.

Ob koncu pastoralnega leta se odpravimo na romanje.
Vsaka 3 leta imamo volilni kapitelj, na katerem izvolimo novo vodstvo.

Duhovni asistent našega bratstva je br. Jurij Štravs.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.