Možje svetega Jožefa

V naši župniji že od pomladi leta 2017 deluje skupina Mož Svetega Jožefa. Namenjena je poglabljanju naše moške duhovnosti. Srečujemo se enkrat mesečno, praviloma je to sreda. O terminu srečanja dogovorimo tudi sproti.

Duhovni asistent skupine je br. Jurij.

Naša mesečna srečanja temeljijo na metodi poslušanja in pogovora ob izbranih temah, ob katerih skupaj razmišljamo o našem poslanstvu in si delimo dragocene življenjske izkušnje.

Iskreno povabljeni vsi fantje in možje od 18. leta dalje.
Za informacije pišite na [email protected]

Tudi naša skupina deluje po principu Mednarodnega združenja mož Svetega Jožefa (MOSJI), ki  je nastalo po navdihu Svetega Duha, ki ga je prejel Donald Turbitt iz Amerike. Te skupine trenutno delujejo v ZDA, Evropi in Afriki. V Sloveniji je z ustanavljanjem skupin za moške začel jezuit p. Vili Lovše.

Kako postati moški in kaj to pomeni? To je velika preizkušnja, boj in pot v življenju vsakega moškega, ki jo mora prehoditi v času. Čas v katerem živimo, je čas brez očeta. Ta položaj je zato priložnost za upanje. Življenje, ki ga kot moški poznamo, ni vse, kar je. Obstaja še druga pot. Pot po kateri so stoletja pred nami hodili možje. Označena pot. Je tudi Oče, ki nam je to pot pripravljen pokazati in nam pomagati, da bomo po njej hodili. (vir: https://jn159.wordpress.com/2-mozje/moska-duhovnost-si/)

Možje Svetega Jožefa zasledujemo dva cilja:

  1. vzpostaviti ter živeti oseben odnos z Jezusom,
  2. vzpostaviti vsaj en kakovosten in globok odnos z drugim možem (imeti vsaj enega dobrega prijatelja).

Jezus je vstal od mrtvih v treh dneh, torej v 72 urah. Bog tudi nam zagotavlja učinke svojega delovanja, če mu damo na razpolago samo 72 ur – vstali bomo od mrtvih ter zaživeli novo življenje – kot možje.

72 ur časa na leto ni prevelik zalogaj niti za najbolj zaposlene moške, le pravilno jih je treba uporabiti.

V MOSJI 72-urnem načrtu so ure razporejene po naslednjem ključu:

  • enkrat mesečno sodelovanje v skupini za može po 2 uri (12 x 2 = 24 ur),
  • enkrat letno (v soboto) prisostvovati na konferenci za može (6 ur),
  • enkrat letno konec tedna sodelovati na duhovnih odmikih za može (42 ur).

Bog nam že v Stari zavezi daje zagotovilo: »Trikrat v letu naj se vsi tvoji moški prikažejo pred obličjem Gospoda Boga. Kajti pregnal bom narode pred teboj in razširil tvoje pokrajine in nihče ne bo zahlepel po tvoji deželi, kadar pojdeš, da se trikrat na leto prikažeš pred obličjem Gospoda, svojega Boga« (2 Mz 34, 23-24).

Bog zagotavlja možem in njihovim družinam blagoslov, če se bodo možje trikrat na leto prikazali pred njim.