Župnijska Karitas

ŽUPNIJSKA KARITAS  CELJE – SVETA CECILIJA

V mesecu juniju 2023 bomo sodelavci župnijske Karitas Celje – sv. Cecilija obeležili 15 -letnico delovanja, na kar smo zelo ponosni. Način in obseg našega delovanja sta se v teh letih zelo spremenila.

Vsak prvi ponedeljek v mesecu se sodelavci zberemo na sestanku, na katerem ocenimo delo v preteklem mesecu, se dogovorimo o aktivnostih tekočega meseca in se seznanimo z aktualnimi zadevami.

Vsako prvo sredo v mesecu (v dopoldanskem in popoldanskem času) pa poteka delitev paketov upravičencem, ki izpolnjujejo pogoje za dodelitev pomoči. Pakete, v katerih prevladujejo prehrambni artikli, predhodno pripravimo, da delitev hitreje poteka.

Materialna pomoč upravičencem pa je le ena izmed naših aktivnosti. Ob Veliki noči in Božiču obiščemo naše starejše in bolne župljane, tudi tiste v domovih za starejše. Ob obisku jim izročimo voščila in priložnostne darilne pakete. Toda veliko več kot darilo jim pomeni naš obisk, pogovor z nami. Obiščemo pa jih tudi ob njihovih rojstnih dnevih. Na Binkošti pripravimo srečanje starejših, bolnih župljanov.

V kolikor je v naši moči, pomagamo našim faranom v vseh starostnih stopnjah, od novorojenčkov do starejših.

Že nekaj let v mesecu oktobru prodajamo sveče. Ostane nam del izkupička od prodaje, ki ga namenimo za nakup stvari, ki jih potem vključimo v praznične, božične pakete upravičencem.

Predsednik naše Karitas je br. Marjan Gačnik.

Na lokalni ravni zelo dobro sodelujemo s KS Pod gradom, z Osnovno šolo Frana Kranjca, s Krajevno organizacijo RK Pod gradom, patronažno službo. Pri našem delu pa je pomembno tudi  sodelovanje s Centrom za socialno delo.

Delujemo pod okriljem Škofijske Karitas Celje, ki ji redno poročamo o svojem delu, oddajamo potrebne evidence, letno pa oddamo tudi finančno poročilo. Sodelavci se radi udeležujemo izobraževanj, seminarjev, dogodkov, ki jih pripravijo.

Na ravni župnije izvajamo tudi aktivnosti, ki jih pripravi Slovenska Karitas; to sta Postna akcija (40 dni brez alkohola) in Teden Karitas.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.