Pripravimo butare, zelenje za jutrišnji blagoslov, ki bo drugačen

Pretekla leta je bilo preprosteje. Na vrtu smo odtrgali kakšno narciso, dodali drugo cvetje, zelenje – oljko pa smo kupili. In že je bilo pripravljeno zelenje za blagoslov. Ali pa smo kupili že izdelano butarico. Letos je pač drugače. Verjetno smo se na to drugačnost že kar malo navadili. Tudi blagoslov zelenja jutri bo drugačen.

Pa naj nas to ne ustavi, izdelajmo butarico, poiščimo primerno zelenje iz domačega okolja. Povežimo cvetoče vejice sadnega drevja, mačice, vejice forzicije, narcise, drugo cvetje, ki ga imamo na razpolago. Lahko dodamo vejice bršljana, morda vejico bodike – božjega drevca. Že res, da bode, lepa pa je. Morda (tudi) v letošnjo butaro obesite pomarančo.

Izročilo pravi, da mora biti butarica sestavljena iz sedmih vrst lesa: vrbe, brinja, leske, oljke, ciprese, smreke in bršljana.

Morda listi bršljana, božjega drevca nadomestijo liste olje, in se posušijo. Zakaj?

Verjetno je še v marsikaterem domu ohranjena tradicija, da blagoslovljeno zelenje ali “butarca” v hiši dobi posebno mesto.  Verjetno še marsikje zataknemo vejico blagoslovljenega zelenja na vrt, njivo – za dobro letino. Morda tudi za hišno številko – za blagoslov v hiši. Verjetno še v marsikaterem štedilniku zagori čisto poseben ogenj, ko nebo zastrejo temni, grozeči oblaki, ki napovedujejo nevihto, “hudo uro”.  Trskam v tem posebnem ognju je potrebno dodati kakšno vejico, dve blagoslovljenega zelenja (oljke), preden zanetimo vžigalico, pa vse poškropimo z blagoslovljeno vodo. In takšen ogenj “hudo uro” prežene. Zagotovo!  In preverjeno!

Blagoslovljeno zelenje se hrani do naslednje cvetne nedelje.

Jutri sledi nov zapis! O cvetni nedelji, o “drugačnem” blagoslovu zelenja, ….

 

Bliža se Cvetna nedelja. Rafaelova družba je preko Fb delila pričujoči prispevek iz Slomškovega doma iz Argentine, ki nazorno prikazuje, kako lahko izdelate butarico iz svežega zelenja in pri tem uporabite barvane oblance z lanske butarice. Verjetno bo prikaz prav prišel vsem, ki butaric še niso izdelovali. Družinam pa bo ta lepa slovenska tradicija popestrila pripravo na cvetno nedeljo.

Kako izdelati butarico iz svežega zelenja in barvanih oblancev z lanske butarice?

Lep pozdrav in ostanite zdravi,

sodelavci Pastoralnega portala Pridi in poglej

Tudi svoj dar oddajmo drugače

In če letos v pripravi na Veliko noč vse počnemo drugače, tudi darujmo drugače. Položnice ne prihajajo drugače; redno se znajdejo v naših poštnih nabiralnikih. In v nabiralniku naše župnije ni nič drugače. Položnice so tam, treba jih je poravnati. Saj vemo, da so darovi faranov tisti, s katerimi br. Marjan lahko poravna izdatke za ogrevanje, elektriko, in za vse, kar je v “domu” potrebno. Saj sta župnija in samostan dom bratov kapucinov, kajne. Pa tudi naš dom, kajne. Seveda na drugačen način.

Svoj dar, ki smo ga namenili jutri pri sveti maši podariti ob darovanju v košarico, dar, ki smo ga namenili otrokom, ki bi prinesli v naše domove blagoslovljen ogenj, dar ob blagoslovu jedil, dar, ki bi darovali na Veliko noč, lahko oddamo z nakazilom preko spletne banke.

Podatki za nakazilo:  prejemnik: Župnija Celje – sv. Cecilija, Breg 18; 3000  Celje

številka transkacijskega računa: SI56 0510 0801 5402 525  / Abanka d.d.

namen nakazila: dar za cerkev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.